Vakantiehuis Oud en Nieuw Italië

Heerlijk met de kerstvakantie en met Oud en Nieuw vakantie vieren in Italië. Huur één van onze vakantiehuizen in Italië en geniet van alle comfort in uw eigen huis. Onze huizen vindt u door het hele land. U kunt naar één van de mooie meren zoals het Comomeer, het Gardameer of Lago di Maggiore. Maar ook de Italiaanse eilanden, als bijvoorbeeld Sardinië of Sicilië, zijn in deze tijd mooi. Houdt u van de binnenlanden, dan is Toscane geweldig met de plaatsjes Pisa, Siena, Lucca en de mooie stad Florence. Genieten van de Italiaanse sferen gecombineerd met het kerstgevoel en de jaarwisseling. Overdag op stap in de natuur of u bezoekt een leuke plaats en dan’s avonds lekker koken en eten in je eigen vakantiehuis. Met z’n allen aftellen tot de klok 00.00 uur slaat. Laat de champagne dan maar knallen!

Felice Anno Nuovo

Om 00.00 uur wensen de Italianen iedereen ‘Felice Anno Nuovo’ of gelukkig Nieuwjaar en wordt er vuurwerk afgestoken. Het is alleen niet te vergelijken met Nederland. Nederland staat op nummer 1 als het om vuurwerk gaat. Om je heen hoor je dan klokkengelui, scheepshoornen en sirenes. Dit doen ze om de geesten van het oude jaar te verdrijven. Daarna gaan ze snel weer het huis in om verder door te feesten.

Oud en Nieuw Italie – Mooie Tradities

In de meeste landen is Oud en Nieuw een echt gezellig familiefeest, dat echt gevierd moet worden. Even het afgelopen jaar overdenken en dan feestend en positief het nieuwe jaar in. Zo ook in Italië. Daarom is het voor de toeristen ook niet echt moeilijk om je hier thuis te voelen tussen de Italiaanse bevolking. De Italianen vieren de ‘Notte di San Silvestro’ (oudejaarsavond) tot in de late uurtjes en gaan ’s morgens naar de heilige mis of luisteren op de televisie naar de goede wensen van de Paus, het ‘Urbi et Orbi’.

Oud en Nieuw vieren in Italie met familie

Oud en Nieuw betekent voor de Italianen tradities voortzetten. Met allereerst het familiegebeuren, dat voorop staat. Oud en Nieuw wordt dan ook vaak met de hele familie gevierd. Er komt veel eten op tafel en de wijn wordt rijkelijk geschonken. De jeugd gaat na de jaarwisseling op pad met vrienden om daar nog eens te proosten op het nieuwe jaar. De Italianen die het graag buitenshuis vieren, gaan naar één van de restaurants om daar aan te schuiven bij een overheerlijk buffet. Vaak wordt er ook gedanst en zijn er bandjes met heerlijke live muziek. Er wordt doorgefeest tot in de late uurtjes. Soms wordt er in de ochtend nog een ontbijt geserveerd.

Oud en Nieuw Italië – Waarom rood ondergoed?

Een echte Italiaanse traditie is, dat men op oudejaarsavond rood ondergoed draagt. Dit zou geluk in de liefde brengen voor het nieuwe jaar. Met de kerst wordt dit vaak cadeau gedaan en rond deze tijd liggen de winkels er vol mee. Ook geeft men elkaar ‘Vischio’, de besjes van de maretak als symbool van voorspoed, vruchtbaarheid en geluk.

Zingend langs de deuren

Vroeger gingen groepjes zangers zingend langs de huizen om geluk te brengen voor het nieuwe jaar. Deed je de deur niet open, dan betekende dat een jaar vol ongeluk. Tegenwoordig vind je deze traditie alleen nog terug in sommige kleine plaatsjes en vaak zijn het dan de kinderen die langs de deuren gaan en dan worden beloond met een snoepje of kleingeld.

In Napoli hebben ze ook een bijzondere traditie met Oud en Nieuw. Hier gooien ze oude dingen uit het raam als teken van verandering. Oppassen dus!

Oud en Nieuw Italie in de grote steden

In de grote steden als Milaan, Rome, Napels, Turijn en Florence worden vele festiviteiten georganiseerd rond de jaarwisseling. Een waar feest om daarbij te zijn. De vele bars en clubs verwelkomen u graag op oudejaarsavond om samen de jaarwisseling te vieren. Maar ook kunt u het aftellen vieren op straat met een grote menigte. Genietend met z’n allen van het mooie vuurwerk. Neem een fles Prosseco mee om het nieuwe jaar in te knallen. In Rome wordt het gevierd op de Piazza di Popolo, waar de mensen blijven tot de zon weer opkomt.

Oud en Nieuw Italie – Klassieke gerechten

Tijdens de jaarwisseling worden bijzondere gerechten geserveerd zoals linzen met worst. Zoals al gezegd linzen om ervoor te zorgen dat je financieel niet tekort hoeft te komen. Dit kan Zampone zijn, overheerlijke gevulde varkenspoot met linzen. Andere producten zijn onder andere Cotechino, een worst vergelijkbaar met salami. Deze worst wordt voornamelijk met Oud en Nieuw gegeten in Lombardije, Veneto en Trentino. Als laatste wordt dan nog de Panettone, Pandoro of ander brood of cake gegeten. Dit zijn vaak de restjes van de kerst. Om de toasten gebruiken de Italianen vaak de ‘Spumante’, een heerlijke mousserende wijn.

Oud en Nieuw Italie – Wintersport

Tijdens de jaarwisseling kun je ook heerlijk wintersporten in de Dolomieten. Honderden pistekilometers liggen  hier. Genieten van de sneeuw rond de kerst en Oud en Nieuw een ware belevenis. In veel skigebieden gaat de jaarwisseling zeker niet ongemerkt voorbij. Er wordt professioneel vuurwerk afgeschoten en verschillende feesten georganiseerd. Wat is er niet mooier dan, kijken naar het vuurwerk tegen het licht van de prachtige besneeuwde bergtoppen en alle lichtjes in de dorpen, onder het genot van een lekker glaasje champagne. Het is dan wel een eindje rijden, maar als je er eenmaal bent, kun je hier een heerlijke vakantie houden.

In Italië zult u geen massatoerisme aantreffen en bij de liften is het niet abnormaal druk. De pistes zijn perfect geprepareerd en u kunt hier genieten van de schitterende uitzichten met alle besneeuwde bergtoppen. Zo kunt u naar het meest bekende Val Gardena gaan, waar u de Sella Ronda kunt skiën. Een geweldige tocht door de Alpen. Maar ook Livigno, Breuil-Cervinia (dit gebied is verbonden met het Oostenrijkse Zermatt), Via Lattea en Monte Rosa. Het zijn prachtige skigebieden.

Mocht de sneeuw tegenvallen, dan zorgen de Italianen wel met kunstsneeuw dat de pistes er goed bijliggen. Op de berg kunt u heerlijk eten in één van de bergrestaurants en ook in de dorpen worden geweldige gerechten geserveerd. Geniet van een sportieve jaarwisseling in dit prachtige gebied.